Nærbø tok sluttspill-skjebnen i egne hender! – Nærbø

Nærbø tok sluttspill-skjebnen i egne hender!

Fiaskosesong, dårligst kort på hånden inn i siste serierunde, utfordrer. Kjært barn, i dette tilfelle Nærbø, hadde mange navn inn mot onsdagens avgjørende kamp mot Runar i Sparebanken Vest Arena. For etter å ha trygt kvalifisert seg til sluttspill hver sesong siden opprykket for 6 år siden stod jærbuene i fare for å stå utenfor det gode selskap før grunnspillets siste kamp.

Med Bergen og Haslum på like mange poeng, men foran Nærbø på innbyrdes kamper og Halden kun ett poeng bak med overkommelige Viking TIF som motstander i siste serieomgang hadde Nærbø kun seg selv og egne oppgaver å løse for å sikre seg minst en åttendeplass.

I veien stod Runar Sandefjord, som også hadde alt å vinne denne onsdagen – en seier mot Nærbø ville befeste fjerdeplassen og gi dem hjemmebanefordel og slippe å bli valgt av grunnspillets medaljører i sluttspillet. Formkurven til Runar pekte oppover der Nærbøs kurve har vært mer som en jojo – de fleste forståsegpåere tippet Runar som de som ville gå seirende ut av kampen og at Nærbø ville sitte igjen med den sure niendeplassen onsdag kveld.

I sterk konkurranse med NM-kamp i en annen ballsport hos nabobygda møtte over 1200 opp i Sparebanken Vest Arena for å støtte Nærbø i kampen der de hadde den berømte kniven på strupen.

Om det var kniven eller publikum som fylte Nærbø-laget med energi er vanskelig å vite – men onsdagens utgave viste jærbuene fra en mer kjent side for hjemmepublikummet. Knallharde dueller i forsvar gjorde jobben vanskeligere for Runars angrepsrekke mens bakrekka til Nærbø, ledet av en skuddhungrig Jesper Røisland, sørget for både mål i protokollen og frispilling av strek- og kantspillere.

De hvitkledde fra Sandefjord holdt seg ett mål foran hjemmelaget i starten av første omgang, men Nærbø slapp de aldri lenger foran seg. Tord Lea Knutsen måtte ta en to-minutters hvile på benken etter å ha lagt Jesper Røisland i bakken – den perioden nyttet hjemmelaget til å sette to baller i åpent mål.

Halvspilt førsteomgang brakte lite annet enn balanse i regnskapet – det stod 9-9 etter 15 minutter. 2 minutter senere overtok Nærbø ledelsen da Theodor Svensgård satte inn Nærbøs tolvte mål. Samme mann hadde sjansen til å øke til en to måls ledelse få minutter senere, men ble stoppet av en god Mats Bjørnstad i Runars mål. Like etter fikk Runars Tord Lea Knutsen sin andre utvisning, denne gangen for filming, og Nærbø gikk for første gangen opp til to måls ledelse.

Da følte Bård Tonning på Runarbenken at en timeout var på sin plass – returløp, stå opp i dueller og stoppe kryssningsspillet til Nærbø var det han hadde på blokka til sine spillere 5 minutter før pause. Runar la om til 7 mot 6-spill de siste minuttene av første omgang uten at de klarte å ta tilbake ledelsen fra hjemmelaget, selv om Nærbø bommet to ganger på åpent mål etter å ha vunnet ballen. I kampen Nærbø måtte ta poeng i ledet de 19-18 etter de først tretti minuttene.

Rune Haugseng etterlyste mer disiplin i kontra i stedet for å bomme på åpent mål og ville ha ekstra fokus på å stå opp mot Runars ankomstspill etter pausen i pausepraten.

Skudd mot åpnet mål sluttet derimot slett ikke Nærbø-spillerne med – Tord Haugseng satte andre omgangs første mål på den måten. Og det samme skjedde hele fem ganger i løpet omgangen og bidro til at hjemmelaget åpnet en større luke ned til Runar. Hjemmelaget hadde kontrollen i egen hall og økte ledelsen til fire mål etter kun seks minutters spill – Runar ble tvunget til tidlig timeout i den avgjørende omgangen.

Onsdag kveld var det imidlertid lite om stoppet hjemmelaget. Runar klarte aldri hente inn forspranget – satte de ballen i mål bak Halvor-Elias Nærland svarte hjemmelaget umiddelbart i neste angrep. De blåkledde var skikkelig i flytsonen og tvang et jagende Runarlag til flere tekniske feil. Etter 15  minutters spill hadde ett måls-ledelsen fra pause vokst til 9 mål foran.

Selv om Runar knappet inn på avstanden noe begynte nok hvilepulsen å melde seg hos publikum på tribunen de siste fem minuttene. Da dommerene blåse av kampen kunne Nærbøspillerne danse under resultattavla som viste 37-30 seier til hjemmelaget.

Både Bergen og Haslum tapte sine kamper – dermed ender Nærbø på 6.plass i årets REMA1000-liga. Ikke lenge etter kampslutt i Sparebanken Vest Arena samlet folk seg rundt TV2s sending fra Ekeberghallen og kunne se at ØIF Arendals trener Heine Jensen valgte sin gamle klubb som motstander i kvartfinalens sluttspill. Den første kampen spilles søndag klokken 17:00 i Sparebanken Sør Amfi – den andre i Sparebanken Vest Arena onsdag 17.april – tidspunkt blir antagelig offentliggjort i løpet av de neste dagene.

Jesper Røisland ble fortjent kåret til Nærbøs beste spiller onsdag kveld etter 6 mål og 3 assist.