Suveren oppvisning på hjemmebane – Nærbø

Suveren oppvisning på hjemmebane

Det var en spent stemning i et fullsatt Sparebanken Vest Arena før kampstart søndag kveld. En ny kvartfinaleplass i EHF European Cup ventet der fremme, men med kun ett mål å gå på fra det første møtet med slovenske MŠK Považská Bystrica var det ikke gitt at den drømmen skulle bli virkelighet. 

Som i Slovakia for en uke siden fulgte lagene hverandre tett de første minuttene. Lars Sigve Hamre sendte Nærbøs første skudd utenfor og det var gjestens om kunne sette kampens første mål i det påfølgende angrepet. Theodor Svensgård fulgte opp med Nærbøs første scoring like etter og kantmakker John Thue traff like etter også bak MŠK målvakt på sitt første forsøk. 

Samme Thue stod bak hjemmelagets tredje scoring, da hadde allerede bortelaget satt fem baller bak Joachim Søholm Christensen i Nærbømålet. MŠK prøvde å holde Nærbøspillere borte fra egen målgård med litt for mange, ifølge kveldens islandske dommerpar, ulovlige midler og måtte tåle hele fem utvisninger i løpet av de første tretti minuttene. Det gav Nærbø muligheten å utligne bortelagets ledelse, uten at de klarte å opparbeide seg en luke til sine slovenske motstandere. 

Støttet av et entusiastisk hjemmepublikum dreide kampen inn i Nærbøs spor mot slutten av første omgang. Etter en sen timeout fra hjemmelagets benk satte Ole Nærland ballen i mål sekundet før omgangen ebbet ut – Nærbø gikk i garderoben med en tremåls-ledelse. 

De siste tretti minuttene så hjemmelaget seg aldri tilbake. Halvor-Elias Nærland, som kom inn i Nærbømålet etter halvspilt første omgang, fortsatte i målet etter pausen. Han plukket skudd etter skudd, inkludert en lekker dobbelredning. MŠK klarte ikke redusere Nærbøs ledelse og måtte i stedet se fjorårets mestere øke ledelsen. 

Halvveis ut i 2.omgang fulgte Jokke opp Halvor-Elias sine prestasjoner og reddet en syvmeter fra MŠKs faste straffeskytter Martin Briatka, like etter økte 18-år gamle Lars Eirik Larsen Nærbø-ledelsen til 6 mål for første gang. Derfra og inn økte hjemmelaget ledelsen over et etter hvert resignert slovakisk lag, jærbuene gav seg ikke før alle utespillerne hadde tegnet seg på scoringslisten. Nok en 18-åring viste seg frem da Marius Olseth traff mål to ganger fra sin venstre kant før høyreback Jonas Mælen smalt inn kampens siste mål og fastsatte en solid 34-23 seier til Nærbø. 

Over to kamper vinner Nærbø 70-58 sammenlagt over MŠK Považská Bystrica  og er klar for sin andre kvartfinale på rad i EHF European Cup. Når det er sagt har aldri jærbuene spilt en, fjorårets kvartfinale mot SKA Minsk ble som kjent avlyst da EHF kastet russiske og belarussiske lag ut fra turnering som en følge av krigen mot Ukraina. 

Trekningen av denne sesongens kvartfinaler finner som vanlig sted i Wien første tirsdag etter avsluttet runde. Disse lagene vil da ligge i de to glassbollene: norske Nærbø og Runar Sandefjord, kroatiske MRK Sesvete, tjekkiske HCB Karvina og HC Dukla Praha, slovenske RK Gorenje Velenje, serbiske Vojovdina og svenske Alingsås HK. 

For Nærbø sin del er det allerede onsdag tilbake til hverdagen i REMA1000-ligaen. Drammen har mistet andreplassen i serien til Elverum og er lystne på å plukke nok poeng til å ta den tilbake, Nærbø har akkurat klatret over sluttspillstreken for første gang og er lystne på å beholde den possisjonen. Vi husker alle hvordan det gikk i fjor da Drammen kom til Sparebanken Vest Arena som semifinalist i europacupen, men i ligasammenheng har ikke drammenserne tapt på Jæren enda. Kan onsdag bli den første gangen? Billetter til kampen ligger ute i app og på nett.  

Nærbøs deltakelse i europacupen støttes av Norsk Håndballforbund og Norsk Topphåndball