Vinn eller forsvinn med Final8 i potten

På tirsdag spilte Nærbøs G20-lag seg frem til semifinale i årets G20NM. Søndag møter Nærbø Herrer fjorårets mester Elverum med det samme målet – semifinale og plass i en historisk Final8-helg i Arendal på nyåret. 

Begge søndagens kvartfinalister har hatt en ujevn start på sesongen. Nærbø måtte tåle fire ligatap før den første seieren kom mot nabolaget Sandnes. I Aquarama ble det nok et ligatap mot KRS Topphåndball før jærbuene har hatt en jevn strøm med gode resultat de siste ukene – to seire og videre kvalifisering i EHF European Cup, to uavgjorte resultat i ligaen før de endelig kunne juble for to ligaseire på rad de siste ukene. 

Elverum ble sesongen 2021-22 trippelmester med serie-, NM- og sluttspillgull, men årets sesong har vist seg tøffere for de sorte og hvite. De står så langt bokført med syv seire og fire tap i REMA1000-ligaen, blant annet et noe overraskende syvmåls-tap mot Halden. I en tøff CL-gruppe har det også vist seg vanskelig å plukke poeng, men laget fra de dype skoger har bevist de også i år kan bite fra seg mot noen av verdens beste lag. Senest på torsdag spilte de jevnt med fjorårets CL-finalist Lomza Industria Kielce på bortebane i Polen, der 17- og 19 år gamle Patrick Helland Anderson og Benjamin Berg virkelig presenterte seg.

Hva så med NM – hvordan har lagenes vei vært til søndagens kvartfinale? Nærbø kom inn i cupens tredje runde mot Åsane på bortebane. Det endte med en komfortabel 41-28 seier. Også i åttedelsfinalen ble det bortekamp, denne gangen mot ligakollega Haslum. I Nadderud Arena ble det revansje for et surt ettmålstap i ligaen kun uker tidligere – Nærbø reiste hjem til Jæren med 34-31 seier. 

Elverum spilte, som søndagens motstander, sin første NM-kamp i tredje runde. På bortebane mot Storhamar ble det storseier 49-19 før Sandnes ventet hjemme i Terningen Arena i åttedelsfinalen – også der ble det en overbevisende seier 40-22.

Det bringer oss frem til søndagens kvartfinale. Siden 2018 har Elverum møtt Nærbø i Nye Loen 5 ganger, 4 ganger i ligasammenheng og en gang i sluttspillets semifinale. Etter Nærbøs to seiere i 2018 og 2019 har Elverum reist hjem fra Jæren som seierherrer både i liga og sluttspill de siste årene. 

Søndagens kvartfinalemotstandere har også møttes i NM-sammenheng tidligere, i 2020 spilte begge lag seg frem til NM-finale. Under strenge Covid-restriksjoner i Boligpartener Arena på Hamar tok Elverum tok den også den gangen hjem gullet og Nærbø fikk en historisk sølvmedalje. 

Sist gang Nærbø og Elverum møttes til NM-kamp var i finalen desember 2020. Hele åtte av spillerne på bildet vil ikke være på banen for hjemmelaget i morgen – to av dem spiller nå i sort og hvitt. . Foto: Fredrik Hagen / NTB

Kamphistorikk og ligaplassering viser at Elverum kommer til Jæren som favoritter, men hjemmelaget har ingen planer om å gi fra seg muligheten til Final8 uten kamp. Formpilen til Nærbø har pekt oppover de siste ukene – vil den få en knekk eller fortsatt peke mot Arendal og semifinale etter søndagens kamp? Billetter til kvartfinalene kan du kjøpe i Nærbøs App eller her. Det er selvfølgelig også mulig å kjøpe billetter i døren kampdagen. 

Søndagens kampsponsor er REMA1000 Nærbø