Nærbø i føringen mot Afturelding – Nærbø

Nærbø i føringen mot Afturelding

Nærbø avsluttet høstferien ved å invitere til ecupfest i Sparebanken Vest Arena og rundt 1100 supportere svarte på den invitasjonen og møtte opp på tribunen for å støtte de blåkleddes tredje sesong i EHF European Cup.

Islandske Afturelding på motsatt banehalvdel hadde ikke spilt i Europa siden 2017, også da  mot norsk motstand i BSK. At gjestene slo sterke Valur i forrige sesongs sluttspill på Island tydet på at Nærbø hadde fått en skikkelig utfordring i sin første e cupkamp for sesongen.

De islandske gjestene åpnet med en teknisk feil i angrep som åpnet for at John Thue kunne kontre inn kampens første mål – det velkjente Nærbøbruset hørtes på tribunen og rammen rundt kampen var satt. Afturelding svarte raskt ved sin ukrainske venstrekant og det skulle vise seg at det ble symptomatisk for de førte tretti minuttene av kampen.

Mot et kompakt og høyreist islandsk midtforsvar slet Nærbøs bakrekke med å finne åpninger og de gangene de kom seg gjennom og satte ballen i mål svarte Afturelding umiddelbart. Lagene fulgte hverandre tett med hjemmelaget i føringen i store deler av omgangen. Først tre minutter før pause tok gjestene ledelsen i kampen for første gang.

Like etter ble Theodor Svensgård taklet i innhoppet på sin høyre kant og det kroatiske dommerparet tildelte hjemmelaget både straffe og overtall de to neste minuttene. Straffen satt Tord Haugseng i mål og utlignet til 10-10. John Thune ordnet ledelse 11-10 rett etterpå, mens Halvor-Elias Nærland reddet Nærbøs ledelse til pause ved å redde Blær Hinrikssons straffe rett før hvilen.

Etter pause skjøt bokstavelig talt Nærbø ut av blokken og økte ledelsen til fire mål foran. Islendingene hadde ikke tenkt å gi seg så lett og Nærbøforsvaret slet med å finne måter å stoppe høyreiste Þorsteinn Leó Gunnarsson på – bortelaget var igjen kun ett mål bak med femten minutter igjen av kampen.

Da steg Halvor-Elias Nærland frem. De neste ni minuttene stod et en stor 0 bak Aftureldings målfangst mens Nærbø traff på det meste fremover – ett mål foran ble til syv. Mot slutten av kampen fant islendingene veien rundt Halvor-Elias i målet og reduserte hjemmelagets ledelse, uten at seieren var nevneverdig truet. Andreas Horst Haugseng fikk æren av å sette inn kampens siste mål og sørget for at Nærbø kan reise til returoppgjør på sagaøya med fem måls ledelse.

I tillegg til dagens beste Nærbøspiller, Halvor-Elias Nærland, må vi nok en gang løfte frem forsvarsspillet til de blåkledde.  Ikke bare laget de gode arbeidsforhold for målvakt i andre omgang, men deres intensitet presset også Afturelding til tekniske feil som igjen la grunnlag for gode kontringsmuligheter og ankomstspill for hjemmelaget.  Om fem mål er nok til å gå videre til 3.runde i EHF-cupen vil vise seg neste lørdag. Da reiser Nærbø, sammen med godt 30 supportere, til Island og returoppgjør. Der venter et revansjelystent hjemmelag på sin hjemmebane i Mosfellsbær med 1000 hjemmesupportere i ryggen. Med andre ord – ingenting er avgjort enda.