Vi kunne snakket varmt og lenge om eventyret som er Nærbø og at det i dag ble lagt til to nye kapitler i den historien. Men akkurat nå er vi bare tomme for ord – for makan til spillere, trenere, publikum … dagens kamp i Nye Loen blir den lokale «hvor var du da Brå brakk staven». Fremover er det «hvor var du da Nærbø gikk til europacupfinale» som gjelder.

For det var noen hinder som skulle krysses før armene kunne heves i jubel over finaleplass. Drammen kom til Nye Loen med en 3-målsledelse (30-27) fra sist helgs møte i Drammenshallen. I tillegg lå vissheten om at Nærbø aldri har slått Drammen der og lurte… men som noen en gang sa «for hver gang de vinner rykker tapet nærmere» Og hvorfor ikke la den dagen være når finale i europacupen lå i potten. 

Det så kanskje ikke helt slik ut i starten. Drammen scoret kampens første mål, men Nærbø hengte seg på og slapp aldri Drammen lenger foran seg enn to mål. Halvor-Elias Nærland kom inn i hjemmelagets mål og fortsatte der han slapp i kvartfinalen mot Kolstad på onsdag. Dermed fikk Nærbø sjansen til å løpe inn kontringer og kunne gå til pause med de fire målene foran de trengte for å gå til finalen på bekostning av Drammen

Halvor-Elias fortsatte å plukke skudd etter pause, godt hjulpet at et forsvar som nektet Drammen-spillerne rom. Faktisk gikk det nærmere seks minutter før Drammen scoret sitt første mål i andre omgang. Nærbø økte til fem mål foran, en differanse som holdt seg til det var 17 minutter igjen av kampen. Da satte Ole Nærland inn Nærbøs 23 mål til overdøvende jubel og en ledelse på 6 mål! Drammen slet mot Nærbøs forsvar og Halvor-Elias Nærland helt bakerst. 

Keeperredninger fikk også Drammen de siste 15 minuttene av kampen da Andre Bergholm Kristensen kom inn i bortelagets mål og plukket flere av Nærbøs skudd. Med redninger bakerst og 7 mot 6 spill i angrep ble Nærbøs 6-målsledelse redusert til 5 med 50 sekunder igjen å spille. Tord Aksens Lode satte Nærbøs mål nr. 30, Sinde Aho kvitterte før Aksnes Lode igjen kom til skudd som ble reddet 29.53 ut i andre omgang.  Drammens målvakt sendte en millimeterpassning til August Olsen Storbugt som satte omgangens siste mål – det stod akkurat de samme sifrene på tavla i Nærbøhallen som det gjorde i Drammenhallen for en uke siden …30-27. Det betød direkte i straffekonkurranse for å avgjøre hvem som skulle møte allerede finaleklare Baia Mare fra Romania. 

Nærbøs faste straffeskytter Tord Aksnes Lode startet ballet. Både Sander Drange Heieren og Vegard Bakken Øien fikk notert hver sin redning etter de fem første straffene, 4-4 og vi gikk videre til 1 og 1 straffe. Vegard Bakken Øien og Sander Drange Heieren stod begge i veien på hvert lags første straffe før Nærbøs målvakt for tredje gang i straffekonkurransen plukket Drammens forsøk. Dermed hvilte ansvaret igjen på Tord Aksnes Lodes skulder mens resten av laget stod spente ved midtsirkelen og trener Heine Ernst Jensen vendte ryggen til. Aksnes Lode gjorde som han har gjort 61 ganger tidligere i år – Nye Loen eksploderte i lyd og jubel som varte lenge etter kampslutt. 

De 1645 på tribunene hadde rett og slett ikke lyst å gå hjem i kveld – det ble stående å hylle sitt lags fantastiske bragd. Europacupfinale i første forsøk, prøv den som vil! Finalemotstander blir som nevnt tidligere rumenske Baia Mare i slutten av mai. Kampene spilles 21. og 28.mai og hvem som får hjemmekamp først trekkes førstkommende tirsdag hos EHF. 

Søndag kveld skal Nærbøguttene få lov å feire … så er det fokus på nok en semifinale. Denne gangen i sluttspillet i REMA1000-ligaen i best av fem kamper mot seriemester Elverum. Første kamp spilles i Terningen Arena fredag 6.mai klokken 19.15 før det nok en gang inviteres til semifinalefest i Nye Loen tirsdag 10.mai, også det kl. 19.15