Samfunnsansvar i et større perspektiv – Nærbø

Samfunnsansvar i et større perspektiv

I idretten teller vi poeng, målforskjell, treningstimer lagt ned, kilometer løpt og kilo løftet. Gjennom idrett og trening finner mange et felleskap og tilhørighet – et sted som kan kalles hjemme. Hvilken betydning kan den tilhørigheten ha for individet og dens navigering gjennom livet, særlig i de sårbare ungdomsårene? Det var temaet da Nærbø ILs nettverk møttes til førjuls-lunch i desember 2023. 

Salgs- og markedsansvarlig i Nærbø IL Sigrid Lode-Knutsen fortalte der om sin oppvekst – hvordan idretten, og å kunne gå på trening hadde reddet henne fra en vanskelig hverdag og gitt henne tilhørighet og tryggheten av at noen så henne. Den tryggheten tok hun med seg inn i sin tidligere jobb som betjent på Åna fengsel, noen få kilometer fra Sparebanken Vest Arena. 

Sigrid Lode-Knutsen, salgs-og markedsansvarlig hos Nærbø IL, under julelunchen med Nærbøs nettverk 06.12.23

På nettverksmøtet fikk sponsorer og samarbeidspartnere ikke bare bli kjent med Sigrid -de fikk også møte noen av hennes tidligere kollegaer og innsatte fra Åna fengsel. De fortalte om viktigheten av å kunne være fysisk aktiv i en monoton hverdag og viste de fremmøtte hvilke treningsfasiliteter som fantes for de innsatte. Gammelt utstyr, dårlige bygninger og små forhold preget treningsmulighetene. 

Etter nettverksmøtet dannet det seg et krysningspunkt mellom Åna fengsel sin drøm om bedre treningsfasiliteter og Nærbø ILs ønske om å bidra bredere i nærsamfunnet – prosjekt «Treningsrom for innsatte» ble født, og en søknad om midler til å gjennomføre prosjektet ble levert Sparebanken Vest fra Nærbø IL. 

Rødgata, det åpne soningstilbudet på Åna fengsel, består av flere småhus med tilhørende garasjer

I Sparebanken Vest satt banksjef Ommund Braut og Tommy Sletten som begge hadde blitt beveget og følt på behovet for å hjelpe etter nettverksmøtet i desember. Nå fikk de sjansen – søknaden til prosjekt «Treningsrom for innsatte» ble innvilget 500.000,-

Fredag 15.mars tok banksjef Braut, sammen med Nærbø ILs Sigrid Lode-Knutsen, med seg en stor sjekk til Åna fengsel der de fikk møte noen av ansiktene bak prosjektet og offisielt overlevert sjekken fra Sparebanken Vest. 

Fengselsleder på Åna Leif Magne Viste, fengselsbetjent og prosjektansvarlig Signe Marie Abelsnes, Sigrid Lode-Knutsen Nærbø IL og fengselsbetjent Arild Vigre mottok sjekken på 500000,- fra banksjef Ommund Braut sammen med to av de innsatte i Åna Fengsel fredag 15.03.24

Allerede påfølgende mandag stod snekkerlærlinger fra Åna fengsel klar til å starte renovasjon/oppussing av lokaler i Rødgata, fengselets åpne avdeling. Under kyndig ledelse av byggfaglærer Edvin Berg fra Bryne Videregående Skole, avdeling Åna, skal de gjøre rommene klar for installering av nytt treningsutstyr. Slik vil prosjektet ikke bare fornye treningsfasilitetene til de innsatte, det vil også gi verdifull læring innen planlegging, gjennomføring og arbeidserfaring.

Gjennom  «Prosjekt Nytt Treningsrom» ønsker Nærbø IL og deres samarbeidspartner Sparebanken Vest å understreke viktigheten av å ta et samfunnsansvar, ikke bare for de som finner sin tilhørighet i idrettslaget, men også for de som faller utenfor samfunnet oppsatte normer. Som fengselsleder Leif Magne Viste sa «Vi setter stor pris på engasjementet idrettslaget og Sparebanken Vest viser for de innsatte og håper dette prosjektet kan sette i gang ringvirkninger også utenfor vår region». 

Nærbø IL er glade for at de på sin måte har kunnet bidra til et prosjekt som kan utgjøre en stor forskjell i hverdagen til de innsatte i Åna fengsel. Vi gleder oss til å se det ferdige resultatet når de to prosjektansvarlige betjentene Signe Marie Abelsnes og  Arild Vigre, sammen med lærer i byggfag Edvin Berg og hans lærlinger, kan erklære «Prosjekt Treningsrom for innsatte» ferdigstilt.

Fengselsleder Leif Magne Viste viste frem eksisterende treningsfasilitetene til banksjef Ommund Braut