Blå Grinch til Elverums julefest? – Nærbø

Blå Grinch til Elverums julefest?

Elverum Håndballs markedssjef har på sosiale medier invitert til julebord med familien Haugseng i Terningen Arena lørdag. Nærbø tar med seg LITT flere enn fire blad Haugseng til de dype skoger for å prøve å stoppe de hvitkleddes julefest på hjemmebane, noe jærbuene aldri før har klart. 

For de med blått og hvitt hjerte kan nesten kalle Elverum en liten nemesis. Hvis vi ser bort fra de to seirene hjemme i Nye Loen i 2018 og 2019 har elverumsingene stukket kjepper i hjulene for Nærbø i en NM-finale, en NM-kvartfinale og to sluttspill-semifinaler. Blå seier i ligasammenheng i Terningen Arena har det heller aldri blitt – en av de få hindrene Nærbø fortsattikke har forsert i de seks siste sesonger i REMA1000-ligaen. Som midlertidig trener Atle Gudmestad påpekte for kort tid siden: Nærbø har alltid tatt noen steg hver sesong, så kanskje det er lørdag de skal avlyse juleselskapet til Elverum? 

Sesongen så langt kan Elverum vise til bedre resultat enn sine liga-kollegaer fra Jæren. Begge er ferdigspilt i Europa, men mens Nærbø kun har ligaen igjen å konsentrere etter tap for Haslum i NM-kvartfinale er Elverum er klar for sin andre opptreden i Final8 på nyåret.

Etter halvspilt liga ligger lørdagens motstandere på hver sin side av poeng-gapet som har oppstått mellom 5. og 6.plass i REMA1000-ligaen. Elverum har med sine to tap mot Kolstad og ØIF Arendal inntatt plassen bak Kolstad på tabell-toppern, mens Nærbø med seire mot KRS Topphåndball og Viking TIF i de to siste ligaoppgjørene har kommet seg opp på tosifret poengsum og en 7.plass. Der er imidlertid tett nedover tabellen og poeng mot Elverum hadde absolutt smakt godt inn i den jærske julefeiringen.  

Det blir imidlertid ikke lett. Hvis vi ser på liga-sesongen så langt mellom de to lagene er det Elverum-spillere som topper både mål-, assist- og målvakt-statistikken. Sistnevnte posisjon ble en lei utfordring for de hvitkledde da begge målvaktene utrolig nok røk korsbåndet på kort tids mellomrom. Løsningen ble super-reserve Morten Nergaard som har vist både i European Leauge og i REMA1000-ligaen at han evner på stenge buret like mye nå som i sine tidligere sesonger i Elverum-målet. Også Nærbø har hatt sine utfordringer på målvakts-plass. Jærbuenes danske sisteskanse Joachim Søholm Christensen har vært ute med skade siden europacup-oppgjøret mot Afturelding i midten av oktober og blir ikke å se på banen i Terningen Arena heller. Også Nærbø måtte hente inn sin egen super-reserve da unge Lukas Ueland også ble utilgjengelig i en periode. Blåtrøyenes superreserve bærer navnet Martin Lima Rugland og hadde ikke trent håndball siden tapet i G20NM-finalen i februar før han kom inn og markerte seg i kampen mot Kolstad for en måned siden. 

Martin Lima Rugland i aksjon mot Kolstad i november

Men den som har båret mesteparten av målvakts-jobben på sine skuldre de siste månedene er Halvor-Elias Nærland. Og det har han gjort bra, senest for en uke siden endte han med 38% redninger i oppgjøret mot Viking TIF. Tord og Andreas Horst Haugseng befinner seg, nærmest som vanlig, høyt oppe på henholdsvis toppscorerlista og assist-oversikten for Nærbø. For Elverum er det samme spiller som innehar topplasseringen på de to listene – den EM-klare playmakeren Tobias Grøndahl. Han har hatt en tendens til å være irriterende god, sett med Nærbø-øyne, i oppgjørene mellom de hvite og de blå. Han er en spiller Nærbø-forsvaret må stoppe om det skal være håp om poeng på Østlandet lørdag ettermiddag. 

Halvor-Elias Nærland blir viktig for Nærbø lørdag ettermiddag.

En annen Elverum-spiller som virkelig har vist seg frem denne sesongen er spanske Antonio Serradilla – ikke bare er han skuddfarlig fra sin bakspillerplass, han har også stor rekkevidde i sitt forsvarsspill og tilfører ligatoeren noe ekstra med sin evne til å snappe ballen og bryte motstanders angrepsspill.  

Elverum må finne seg i å være favoritt i Terningen Arena lørdag, men Nærbø reiser østover for å gjøre sitt beste for å være en blåfarget Grinch og dempe jule-festen til hjemmelaget.