Klar til kamp – Nærbø

Klar til kamp

Vi satte oss ned med Nærbøs trener Heine Ernst Jensen etter lagets siste trening før turen går til Bergen fredag og de siste forberedelser før Nærbøs første kamp i REMA 1000-ligaen 2020-21 mot FyllingenBergen

Du ble ansatt midt under lockdownen – hvordan har de siste fire månedene vært? 

Ting skjedde fort når Marc ikke ønsket å fortsette i Nærbø. Det har vært spennende å komme inn og jobbe med Nærbø-laget og klubben.  Jeg hadde hørt mye positivt om NIL og det er kjekt å få mulighet til å jobbe med guttene og være med å bidra til en videre positiv utvikling av både elitelaget og resten av klubben. Etter hvert som samfunnet forhåpentligvis går tilbake mot normalen kan gutter fra rektrutt-laget banke på døren og ta steget opp til eliten.

Gleder du deg til endelig å komme i gang med sesongen?

Vi gleder oss enormt til å offisielt komme i gang på lørdag – det er jo det vi trener og jobber mot. Det er enkelt å sitte hjemme, planlegge og se for seg hvordan hver enkelt kamp blir, men hver kamp lever sitt eget liv – heldigvis!  Det gjelder å kunne omsette det vi øver på hver trening til resultat i kamp.

Fra første trening etter nedstengingen i vår

Har situasjonen med lockdown og smittevern vært en av dine største utfordringer som håndballtrener?

Covid19-pandemien og smittevernstiltakene rundt den er en utfordring vi aldri har hatt før og som jeg håper vi aldri får igjen. Håndball uten kontakt er ikke den sporten vi liker å drive med. Vi fant gode løsninger i klubben og spillerne har vært flinke til å respektere smittevernsreglene. Samtidig er det en ekstra utfordring at guttene har jobb og skole utenom – de beveger seg jo på andre samfunnsarenaer enn kun hjemme og i hallen. 

En ekstra utfordring med trening uten kontakt er at det tar litt ekstra tid å komme tilbake til gammelt nivå – det gjør noe med en både fysisk og mentalt når den ikke får lov å trene eller spille med kontakt over tid.  Vi skal ikke se det som et problem, men vi skal ha respekt for at det kan ta litt tid å komme tilbake til der vi var.

Med en så sammensveiset gjeng fra før….har Nærbø hatt en fordel med tanke på treningsrestriksjonene? Har de vært en bakdel for deg i forhold til å komme innpå gruppen? 

Det har absolutt ikke vært negativt i alle fall. At laget har så god og bred kjennskap til hverandre gjør at vi ikke trenger å spille inn laget i samme grad som de lagene som har store utskiftinger. Som sagt synes jeg vi har vært flinke å forholde oss til reglene rundt treninger med tanke på smittevern.

Om det er en bakdel å komme inn ny i en gjeng som kjenner hverandre så godt og har jobbet så lenge sammen er vanskelig å si – hver gruppe har sin egen dynamikk. Vi trenger tid til å bli kjent med hverandre, men jeg vet mer og mer om guttene i forskjellige situasjoner og settinger. Det er min oppgave som trener å tilpasse meg dem og legge opp et treningsløp som passer til Nærbøs spillergruppe.

Med seks treningskamper de siste ukene – hvilken følelse sitter du igjen med før seriestart? 

Treningskampene har vært litt blanda drops –  vi har variert fra veldig bra til helt forferdelig. Det har sånn sett svingt FOR mye. Å finne en god stabilitet er jo det vi skal jobbe mot, å gjøre de dårlige periodene så korte som mulig.  Om det svingte mer enn jeg hadde trodd kan jeg svare både ja og nei på. Ja fordi spillergruppa kjenner hverandre så godt og har spilt sammen i så mange år. Nei siden de ikke har fått tren og spilt med kontakt over lengre tid på grunn av smittevernstiltakene. 

Noen supportere stilte spørsmålstegn etter sist helgs 15målstapet mot Elverum – bekymret den kampen deg? 

Vi holdt tre omganger mot en Elverum-stall som er ganske mye bredere enn vår. I praksis spilte vi med samme laget fredag og lørdag mens Elverum kunne stille helt uthvilt på lørdagen. Det klarte vi ikke stå imot på og den siste halvtimen ble vi overkjørt.  At supporterne stiller spørsmål og blir engasjert må vi kunne tåle – det er fantastisk å ha et miljø der så mange bryr seg om laget og resultatene. 

Hvor uheldig er det at rekruttlagene foreløpig ikke får komme i gang med sin sesong?

Samfunnsmessig synes jeg det det er utrolig uheldig at så mange håndballspillere ikke får komme på banen verken i trening eller kamp.  Jeg er redd for at mange finner ut av at et liv uten håndball, eller sport generelt,  er ganske ok og ikke kommer i gang igjen. Det kan på sikt være skadelig for den norske idrettskulturen. Når det er sagt så stoler jeg selvsagt på kunnskapen myndighetene går ut fra og respekterer bestemmelsene deres. 

Publikumsstemningen i Loen har alltid betydd mye for Nærbøherrene og til dels skremt motstanderne – kan det ha betydning for tenningsnivået under hjemmekampene at trøkket blir mindre?

Dette er en ny situasjon som vi må forholde oss til.  Vi håper at de 200 som får lov å komme jobber ekstra  for å støtte oss og lage liv i hallen. Det er ingen tvil om at tilskuerne har sin andel av seirene som ble tatt i Nye Loen i fjorårets sesong. 

Hvilke forventninger har du til sesongen, hva kan vi vente oss? Er det en utfordring at det er 13 lag som spiller i årets liga med 2 lag rett ned, 1 rett opp med kvalifisering mellom 9-10-11 i REMA 1000-ligaen mot 2-3-4 i 1.divisjon.

Vi går ut på banen i hver kamp for å presentere vårt beste. Siden jeg har vært borte fra norsk håndball i mange år har jeg kun sett fjorårets sesong på video. Jeg er utrolig heldig som har Rune, spillere og støtteapparat som kjenner REMA 1000-ligaen så godt som de gjør. At det blir et ”nedrykks sluttspill” er noe som er bestemt som vi må forholde oss til – så er det vår jobb å sørge at vi slipper å havne der.

TV2s kommentatorer tipper dere på 7. plass, dere har tippet dere selv på 9.plass. Hvilke tanker har du rundt det?

Jeg lener meg på de som kjenner ligaen bedre enn meg når det gjelder hvor vi har tippet oss selv. Alle ønsker å vinne hver kamp – det er jo derfor vi går på banen. Hvor en tipper seg selv på tabellen er jo en blanding av realisme og mengde utskiftinger i laget. Det hadde vært deilig om vi hadde tippet oss selv for langt ned, men vi tar en kamp av gangen. Det er mange faktorer som spiller inn og variablene er flere dette året med mindre tilskuere på kampene, smittevern og en lang periode uten kamp og trening. 

Siden sist sesong har Steffen Stegavik lagt opp – hvilke alternativ ser du på midtback?

Jeg ønsker Steffen lykke til med Sola. Det er et vilkår i sport som i livet at noen kommer og noen går. Steffen vurderte at tiden var inne til å gi seg – det er vår jobb som trenere og klubb å fylle rommet etter ham. Jeg synes Stian Vigre har hatt en god oppkjøring og gjort det bra i de kampene han har spilt. I tillegg har han heldigvis vært skadefri og er i bedre form enn på lenge.

Hvilke forventninger har du til kampen på lørdag mot FyllingenBergen?

Første seriekamp er alltid spesiell – det gjelder å få styr på nervene så fort som mulig når fløyta går. Både spillerne og vi på benken må våre påskrudd fra starten – hver duell og hver ball må kjempes om for å ta hjem poeng. 

Har du noe du ønsker å si til supportere og sponsorer før ligastart?

Vi gleder oss til å komme i gang igjen og være sammen med dere på kamp i Loen igjen. Dessverre blir det ikke #fullhall i første omgang, men jeg håper det kan skje i løpet av sesongen – helst så fort som mulig. Personlig gleder jeg meg til å oppleve trøkket fra en fullsatt hall og bidra til nye #stolteøyeblikk. Vi håper dere blir med oss gjennom 20/21 sesongen og inn i fremtiden – vi skal gjøre vårt og gi #blodsnåttogjuling i hver kamp.

FyllingenBergen – Nærbø spilles i Framohallen i Bergen lørdag 29.august klokken 16.00. Kampen sendes på Jærbladet via Direktesport (abonnement) Vi ønsker Heine og resten av laget lykke til!