Navn: Vegard Bakken Øien

Alder: 24 år

Jobb: Ringevikar hos Risa

Vegard er med sin fortid i Elverum en av spillerne i årets Nærbøtroppen med flest meritter: 3 seriegull og 7 sluttspillgull er fasit etter årene i Hedmarksklubben. Beslutningen om å flytte til Jæren ble aktuell når Nærbø tok steget opp i eliten, ønsket om mer spilletid ble utslagsgivende for klubbskiftet.

Hva betyr Nærbø for deg? Jeg kjente litt til Nærbø fra Audun Breen Røragen som spilte her i fjor og visste det var et godt ungt lag som hadde hentet hjem NM-gullet for G20 i 2017. At jeg kjente til Steffen Stegavik fra hans tid i Elverum var heller ikke et minus når beslutningen om å flytte på seg skulle tas. Å bo på Nærbø i stedet for Elverum er ikke så veldig forskjellig, livet er ganske så likt begge steder.

Foto: Olaf Nagelhus/Woldcam

Hva er målet for resten av sesongen slik det ser ut nå? Med de poengene vi har sanket til nå bør målet være å holde oss over kvalifiseringsplassen. Det neste kampene og resultatene der vil avgjøre om vi  for alvor melder oss på i kampen om en sluttspillplass. For egen del er jeg vant å spille håndball til mai måned, tanken på å kanskje måtte runde av i mars er litt uvanlig.

Hva er ditt syn på utdanning og toppidrett? Utdanning er viktig, men foreløpig har jeg ikke funnet et studie som passer helt til mine interesser. Jeg kan godt tenke meg å ha noe mer enn videregående skole å falle tilbake på etter håndballkarrieren tar slutt.

Hva vil du anbefale unge spillere som ønsker å satse? Ha det gøy med håndballen – det er det viktigste. Hvis du ikke har det gøy på trening og kamp vil du heller ikke kunne prestere på høyt nivå over tid.  Vær tålmodig, resultat av trening tar av og til lengre tid enn en skulle ønske.

Hvilket forhold har du til at dere er forbilder for unge spillere? At Nærbø har et lag i eliteserien med så mange unge, lokale spillere er positivt og viktig for fortsettelsen – det gir de yngre lagene noe å strekke seg etter. Håndballmiljøet på Nærbø er ganske unikt, det er få, om noen, steder der engasjementet er så stort og det gror så godt i yngre klasser. Det er positivt både for oss og for håndballmiljøet at vi er rollemodeller. For meg personlig er det litt uvanlig at det er så mange som er interesserte og i hallen under trening, det kan godt være at folk jeg møter her synes jeg er litt tilbakeholden. Det er viktig å møte menneskene rundt oss på en godt måte, både voksne og barn. Vi må også tanke over hva vi legger ut på sosiale medier, det er mange unge spillere som følger oss der. Jeg prøver å være bevisst før jeg trykker publiser, vi er representanter for klubben også utenom Loen.

Har du kun spilt håndball eller har du vært innom andre idretter? Frem til jeg var 16 spilte jeg både fotball og håndball. Det året jeg ble jeg tatt opp på rekruttlaget til Elverum og fikk trene med A-laget ikke lenge etter. Etter det ble det naturlig å velge håndball.

Foto: Solveig Jåstad

Hvorfor keeper? Ja si det- når vi spilte G11 hadde vi ikke faste spilleplasser. Treneren lurte på om jeg ville prøve meg i mål, jeg likte det og har holdt meg der siden. Jeg tror ikke vi må ha noen andre egenskaper enn utespillerne. Men ikke å være redd ballen er alltid en fordel!  Vi trenger ikke ha samme kondisjonsnivået som utespillerne, men må ha større fokus på bevegelighet. Noen mener at keepere må være litt gale som står frivillig i veien for skudd, jeg tviler på vi verken er mer eller mindre gale enn de andre på banen

Har du hatt noen utfordringer på håndballbanen? Flere av mesterskapene jeg har vært med på å vinne har jeg vært andrevalget som keeper, noen av dem har jeg bidratt mer til enn andre.  Å være nr 2 innebærer å godta og se hvorfor andre blir valgt foran deg, være tålmodig og ta vare på de sjansene som kommer på best mulig måte. På Nærbø har vi vekslet litt mellom hvem som har startet kampene. Jeg har et godt samarbeid med Halvor Elias og keepertreneren vår. Det tok litt tid å bli vant til et nytt forsvar foran meg, men jeg føler meg tryggere på dem nå og det gjør at det blir lettere og stå bak og plukke skudd.

Hvor viktig er sosiale medier for deg? Jeg bruker sosiale medier til å holde meg oppdatert og følge med, verken mer eller mindre. De gjør det lettere å følge med hva som skjer med familie, venner og bekjente nå som jeg har flyttet lengre hjemmefra, men hvis jeg skal være ærlig brukte jeg like mye tid på sosiale medier før jeg flyttet.

Har du forståelse på hjemmebane for tiden du må legge ned i treningsarbeidet? Jeg er heldig og har en samboer som har god forståelse for  tiden jeg må legge ned i håndballen. Den største forskjellen mellom Nærbø og Elverum er vel tidspunktene treningene blir gjennomført på, her er de generelt litt senere på kvelden.

Hva betyr publikummet i Nye Loen for deg? Det er gøy å spille for full hall – vi har alltid god stemning og støtte i Loen, selv i de første hjemmekampene der vi ikke gjorde det så bra. Jeg synes det er kult å ha spilt i to av de klubbene i eliteserien med best trøkk i hallen – energien fra et støttende publikum hjelper oss på banen.

Hva er ditt beste håndballminne? Første sluttspillseieren med Elverum husker jeg godt. Av de sluttspillseierne jeg har fått har jeg ikke alltid fått muligheten til å bidra like mye, men kampene mot Bodø og Haslum i sluttspillet er noen av de som henger best igjen.

Hvor er du om 5 år? Det har jeg ikke peiling på, tiden vil vise. Jeg spiller nok håndball enda, utenom det er det vanskelig å si hvor jeg vil være da.

DETTE SIER JÆREN OVERFLATEBEHANDLING OM VEGARD BAKKE ØIEN

Vår spiller er Vegard. Vi valgte han da han kom inn som ny og spennende. Vegard er en viktig spiller for laget og har vært solid i store deler av sesongen. Han har funnet seg skikkelig rette og kan stenge buret i perioder akkurat som vi håpet på når han kom.