Navn: Preben Leander Nord-Varhaug. 

Alder: 21. 

Jobb/Utdanning: Lærerstudent ved UIS. 

Preben er minstemann i en søskenflokk på 6, der så å si alle har vært å finne i hallen opp gjennom årene. Han har spilt håndball siden han var 6 år og er tredjemann i søskenflokken til å spille håndball i eliteserien. Nå balanserer han lærerstudier og topphåndball, samtidig som han prøver å ha tid til sine 9 nieser og nevøer og resten av familien som han setter utrolig høyt. 

Hva betyr Nærbø for deg? Det er hjemme, familie, venner og håndball, alt samlet på et sted. Det er utrolig mange flinke mennesker som stiller opp og vi har en enorm dugnadsånd her. I forhold til håndballen er det gode rammer rundt kampene og et godt støtteapparat som gjør at vi kan ha fullt fokus på kamp og trening. Alle kjenner alle her og det er alltid noen å prate med. Folk flest tar seg selv lite høytidelig og det er alltid rom for en spøk og to. Jeg setter pris på at folk kommer bort og slår av en prat og prøver å ta meg tid til å stoppe opp å prate med både store og små. 

Foto: Olaf Nagelhus/Woldcam

Hva er målet for resten av sesongen slik det ser ut nå ? Sluttspill. Minstemålet er å holde seg over kvalikplass. 

Hvordan balanserer du toppidrett med utdanning? Håndball går egentlig foran det meste utenom familien, men det fungerer veldig greit å kombinere med studier. Vi går ofte på skolen først, så trener vi styrke etterpå. Når jeg først gjør noe så gjør jeg det fullt ut, men det krever god struktur og selvdisiplin. Jeg tror nok at de som jobber med fysisk arbeid har det tyngre en oss studenter. Utdanning er viktig og som sagt fungerer det greit å både studere og trene. Det er viktig å huske på at du har utdanning hele livet, mens håndballkarrieren tar slutt på et tidspunkt. Struktur og prioritering er stikkord.

Hvilket forhold har du til at dere er et forbilde for yngre spillere? Alt vi gjør viser igjen i bygda, på en liten plass som vi er fra er det alltid noen som mener noe om hva vi gjør. Vi må passe på oppførselen vår og gå foran med et godt eksempel. Vi er lite selvhøytidelige og har beina godt plantet på jorda, noe jeg håper er med på å vise at vi også «bare er folk» selv om vi i manges øyne er store forbilder. Vi på laget er bevisste på at vi er forbilder for de små og vi gjør valg med den tanken i bakhodet. Vi har rettningslinjer både på rydding og parkering, vi må komme på tiden osv – der håper jeg vi setter et godt eksempel for de mindre. I forhold til alkohol og tobakk er det naturligvis ikke noe gunstig, og i hvertfall ikke før man er over 18år. Vi har også hatt regler som sa at vi ikke fikk spille kamper dersom vi drakk alkohol før fylte 18år, og har fortsatt strenge regler på bruk av alkohol nå. 

Har det alltid kun vært håndball eller har du vært innom andre idretter? Jeg spilte fotball til jeg var 13. Da følte jeg at det var på tide å satse på håndballen. Jeg har alltid vist at jeg skulle satse på håndball, men angrer fortsatt litt på at jeg ikke prøvde andre idretter. Dersom man er innom flere idretter vil man utvikle flere motoriske ferdigheter og dermed også ha en fordel i håndballen eller den idretten man ønsker å satse på. 

Har du hatt noen utfordringer i håndballen? Atle har alltid vært «før meg» i køen, men jeg tror at jeg får igjen for å ha hatt Atle som en slags mentor på lang sikt. Noen ganger har jeg selvfølgelig kjent på at det var kjipt, men det har stort sett gått greit. Du må ha tålmodighet og jobbe enda litt hardere – er du 2.valget må du huske å sette laget førs og heller bruke litt ekstra tid til å trene når du har muligheten. 

Foto: Solveig Jåstad

Hvor viktig er sosiale medier for deg? Det er ikke så viktig for meg personlig. Jeg er på de fleste platformer men er ikke så veldig aktiv. 

Har du forståelse på hjemmebane for tiden du må bruke på treningsarbeidet? Jeg er fra en håndballfamilie, så jeg har mye støtte fra familien. De kommer på kamper og stiller alltid opp. Mor ordner opp, og foreldrene mine legger alltid til rette for meg. Ettersom jeg alltid har vært aktiv i håndballmiljøet har jeg også naturlig nok alle mine venner her og dermed er det full forståelse for hvor mye tid det kreves. Jeg føler nok litt på at jeg burde sette av mer tid til familien, særlig med tanke på mine nevøer og nieser. Familietid er viktig selv om de har forståelse for hva det krever å spille topphåndball. 

Hva betyr publikummet i Loen for deg? Utrolig mye. De er vår 8.spiller på banen og jeg tror de har vært med å vippe mange kamper i vår favør. Det er kult å se at det kommer flere ukjente og at vi klarer og skape interesse hos de som ikke har familie/venner på laget. Vi setter naturligvis stor pris på alle venner og kjente som støtter opp, men det er litt ekstra stilig at det kommer mennesker som ikke har noen relasjoner til hverken spillere eller Nærbø. 

Hva er ditt beste håndballminne? NM-Gull med G20 i 2017. Det var utrolig kult, spesielt siden det ikke var forventet. Andre milepæler som opprykk og andre bragder har vært mer en forventning fra folk rundt, da er det mer en lettelse å klare det. NM-Gullet i 2017 var ikke forventet og dermed ble gleden enormt stor for både oss og de rundt. 

Hvor er du om 5 år?  Dersom Nærbø fortsetter utviklingen håper jeg at jeg fortsatt spiller her. Jeg håper at vi satser videre og større. Det hadde vært utrolig kult om vi var stort sett samme gjengen med like stor utvikling. Dersom det ikke skjer er det uvisst hvor jeg vil ende, men det er håndballen jeg satser på og håper å utvikle meg for komme enda lenger i karrieren min. 

DETTE SIER WALDELAND & VARHAUG A/S OM PREBEN LEANDER NORD-VARHAUG

Vi valgte Preben fordi han er en lokal gutt. Han viser ståpåvilje og jobber beinhardt for å bli bedre dag for dag og har denne sesongen tatt store steg. Han er en humørspreder på og utenfor banen, noe som er viktig i å ha i et lag. Vi gleder oss til å følge utviklingen til Preben og resten av laget.

Waldeland & Varhaug