Navn: Tord Aksnes Lode.

Alder: 20.

Jobb/Utdanning: Tar opp matte for å gå videre på lærerstudier til høsten.

Tord startet som så mange andre med håndball allerede som 6åring og bestemte seg for å satse som 14åring. Han har mange timer bak seg på parketten i Loen, men har slitt med en skade som har satt han ut av spill flere ganger. Legene mente han måtte legge ballen på hylla, men han jobbet seg tilbake på banen og har nå flere eliteserie kamper på nakken.

Foto: Olaf Nagelhus/Woldcam

Hva betyr Nærbø for deg? Nærbø er hjemme, det er her jeg hører til. Nærbø vil alltid være med meg uansett hvor veien går videre. Vi er en liten, men unik bygd med mange fantastiske mennesker. Jeg har mange gode venner både i håndballen og utenom Loen. Vi er heldige som har den gode dugnadsånden i lokalmiljøet som stille opp for oss og ordner ting i hallen. Jeg har spesielt stor respekt for dugnadsgjengen som går her i timevis uten betaling.

Hva er målet for sesongen slik situasjonen ser ut nå? Målet er jo som det alltid har vært – å holde oss i eliten. Det ville selvsagt vært en bonus å komme til sluttspill, men det viktigste er å holde oss. Det hadde vært deilig å klare det uten å gå runden om kvalik.

 Hvordan balanserer du toppidrett med utdanning? Jeg har tatt påbygg og sikter meg nå inn mot en lærerutdanning. Studier og trening går ganske fint, man har litt mer tid til trening når man studerer enn når man jobber tror jeg. Selv om man tenker å satse håndball er det viktig å passe på å få en utdanning i tillegg – du kan være så god du bare vil på håndballbanen, men du vet aldri om det kommer en skade eller andre ting skjer som gjør at du ikke kan spille. Da er det utrolig viktig å ha en utdannelse som du har med deg resten av livet. For å bli god må du legge inn mye jobb selv  og være litt «ego» med målsetting og prioritering av tid – samtidig som du må ha respekt for trenere, laget og være strukturert i hverdagen.

 Hvilket forhold har du til at du er et forbilde for yngre spillere? Det er kjekt å være et forbilde, det er fint å vite at de unge ser opp til oss. Vi må huske på at de ser oss både på butikken og i hallen, det gjør at vi må være bevisste hvordan vi oppfører oss. Vi skal respektere folk og behandle alle pent, på samme tid som vi skal ha respekt for anlegget og miljøet rundt oss både i hallen og ellers.

Har det alltid kun vært håndball eller har du vært innom andre idretter? Jeg spilte fotball til jeg var 14år, som mange andre på laget.  Som 14åring var det på tide å bestemme seg for hvilken vei jeg ville gå. Jeg var best i håndball og hadde ikke tid til å prioritere begge idrettene ganske enkelt. Jeg har slitt litt med skader i tommelen, for to år siden røk den for første gang. Legene fant ut det hadde vært en tidligere skade der og mente at håndballkarrieren var slutt. Det var tungt, men jeg var ikke klar til å gi opp. Jeg trente meg opp igjen og kom endelig komme tilbake på banen. Siste seriekamp samme sesong røk tommelen igjen, bare 3uker etter at jeg begynte med håndballen igjen. Det var nok en smell, men denne gangen høstet legene en sene fra et annet sted i kroppen og erstattet den skadde senen i tommelen. Tanken var at tommelen etter opptrening skulle få omtrent samme funksjon som før skaden. Etter etpar måneder opptrening kunne jeg begynne å spille igjen og det har gått veldig bra. Lærdommen etter skadeavbrekk må være at hvis du virkelig ønsker å komme tilbake prøver du, da vet du i alle fall at du har prøvd hvis det ikke lykkes. 

Foto: Solveig Jåstad

Hvor viktig er sosiale medier for deg? Det er egentlig ikke noe spesielt viktig for meg, men det er greit å ha for å følge litt med og holde kontakten med mennesker. Vi har en gruppe for laget hvor det er greit å kunne følge med på informasjon om trening og lignende.

Har du forståelse på hjemmebane for tiden du må legge ned i treningsarbeidet? Mor og far støtter meg fullt ut  og de legger inn ganske mye tid selv for å følge meg opp. De har fulgt meg helt siden jeg var liten, det er jeg veldig takknemlig for. Jeg har det ganske fint med tanke på forståelse rundt tiden som legges ned.

 Hva betyr publikummet i Loen for deg? De er helt unike, det at vi klarer å få 1000-1500 personer på kamp i Loen på lille Nærbø er helt spesielt. Jeg er utrolig takknemlig for at så mange mennesker prioriterer å komme for å se oss spille. Det er noe helt annet å spille hjemme foran det store publikummet vi har her enn på bortebane.

 Hvor er du om 5år? Det er vanskelig å si, jeg håper jo at vi fortsatt er i eliteserien og spiller om høyere plasseringer. Jeg håper også at samme gjengen fortsetter, ingenting hadde vært kjekkere en om den samme gjengen en dag fikk spille Champions League med Nærbø logoen på brystet.

DETTE SIER AARBAKKE OM TORD AKSNES LODE

Tord er en ung, lovende og hardtarbeidende spiller med spisskompetanse – akkurat som sin far på Aarbakke. Begge er representanter for gode lag som liker å vinne.