Navn: Halvor-Elias Nærland

Alder: 21år.

Jobb/Utdanning: Lærerstudent ved UIS.

Halvor-Elias er en av våre tøffe målvakter  – når han ikke er på skolen er det stort sett trening som gjelder og han jobber hardt for å kompensere for de cm han mangler på sokkelesten til keeper å være. Han begynte med håndball i 2.klasse og husker at han allerede på liten bane fikk utdelt en keeper trøye av trener Rune – deretter har han vært å finne i målet.

Hva betyr Nærbø for deg? Vi har en enorm håndball-interesse i bygda og det er jo kult for oss som spiller at det er så stor blest rundt det vi gjør. Det gjør jo at vi også har enormt mange som stiller opp på dugnad og kamper. Den enorme dugnadsånd vi har her er ganske unik.

Foto: Olaf Nagelhus/Woldcam

Hva er målet for sesongen slik det ser ut nå? Det overordna målet er jo å holde seg, klarer vi det er vi fornøyde. Det er ingen tvil om at sluttspill hadde vært kult, men det ville bare vært en bonus. Vi har mange kamper igjen, og veien ned er kort. Vi må ta kamp for kamp og fokusere på det.

 Hvordan balanserer du toppidrett med utdanning? Det går ganske greit å kombinere studier med håndball, i tillegg jobber jeg en dag i uken. Tiden går som regel til studier og trening, noen ganger gjør vi faktisk litt skolearbeid sammen i hallen mellom økten. Det handler om prioriteringer og jeg vet nesten ikke hva ellers jeg skulle brukt tiden min på. Utdanning er viktig. Selv var jeg usikker på hva jeg ville bli, men når jeg begynte som vikar på skole så jeg at læreryrket var det rette valget. Jeg tror nok generelt at det er lettere å kombinere studier med trening enn jobb og trening. Velg en utdanning du trives med. Det er utrolig mye enklere å ha overskudd til treninger når man har en jobb eller studier man elsker å holde på med. Når man virkelig brenner for idretten man satser på prioriterer man tiden og tilpasser studietiden og treningsstidene til hverandre slik at man kan nå lengst mulig.

 Hvilket forhold har du til at du er et forbilde for yngre spillere? Det å være et forbilde betyr at mange øyne ser hva man gjør og vi må være bevisste på at vår oppførsel smitter over på de unge. Jeg er veldig bevisst på å gjøre mitt beste for å være et godt forbilde. Det er viktig at vi husker på hvor mye de frivillige gjør her i klubben, dermed skal vi vise respekt for anlegget og har et felles ansvar for å holde orden. Det handler om å vise respekt for den jobben de frivillige gjør. Vi må huske på hvor heldige vi er så har så mange som jobber på dugnad i klubben, og vi må ta godt vare på dem for at de skal fortsette den gode jobben de gjør.

Har det alltid kun vært håndball eller har du vært innom andre idretter? Jeg har vert innom fotballen og de første årene med idrett var det fotballen som var favoritten. Mor styrte meg nok litt inn på håndballen, og etterhvert valgte jeg håndball fordi det var der jeg var best og det jeg synes var kjekkest. Jeg er jo liten til keeper å være  og har dermed litt utfordringer i forhold til for eksempel rekkevidde, noe som gjør at jeg må kompensere på andre områder. Jeg trener  mer eksplosivt, mer spenst og slike ting for å kompensere for rekkevidden. Jeg må nok gjerne også bruke litt andre keeperteknikker som gjerne ikke de høyeste keeperne bruker. Harald Moi er veldig viktig for meg i den forbindelse og gjør en enormt god jobb med å hjelpe meg til å trene på de tingene som gir meg den beste utviklingen. I bunn og grunn må du bare trene mest mulig mot målet – høyde er jo ikke noe man får gjort noe med så da man må prøve å kompensere på andre måter og finne sin styrke.

Foto: Solveig Jåstad

Hvorfor keeper? Hvilke egenskaper må dere ha kontra utespillerne? Det har jeg egentlig ikke noe svar på. Jeg ble nok litt tilfeldig satt i mål, jeg husker at jeg hadde keeper drakt allerede da vi spilt på liten bane og etterpå har det egentlig alltid vært sånn. Jeg kan jo naturlig nok ikke være redd ballen. Det sies jo at keepere er en egen rase, men jeg ser nok ikke på meg selv helt under den kategorien. På treninger kan jeg nok være litt mer avventende, med fokus på å beskytte meg selv, hvis jeg ser skudd kommer i ansiktshøyde. I kamp derimot er det så mye adrenalin ute å går at det ikke spiller noen rolle så lenge ballen ikke havner i mål.

 Hvor viktig er sosiale medier for deg? Alle bruker jo litt tid på det, men jeg er ikke en aktiv bruker i så måte. Jeg er på de fleste plattformer og ser på det som en grei måte å følge med i verden på, både i forhold til venner og familie og andre ting som rører seg.

 Opplever du forståelse for tiden du må legge ned i treningsarbeidet på hjemmebane?  Det har jo på et vis blitt en vane for dem, de har forståelse for at jeg liker å spille håndball og de syns det er kult at jeg er såpass aktiv. Foreldre og søsken stiller opp på kamper og viser interesse. Noen ganger ville de nok gjerne hatt meg mer hjemme, men de forstår at det er håndball som står i fokus for meg.

Hva betyr publikummet i Loen for deg? Ekstremt mye, det er ufattelig kult at så mange engasjerer seg i oss. At så mange mennesker gidder å betale penger for å komme å se på oss er noe jeg setter utrolig stor pris på. Vi er helt avhengige av støtten fra publikum, og jeg er ganske sikker på at mange av motstanderlagene våre også syns det er kult å komme hit å spille kamp foran det publikummet vi har her.

Hvor er du om 5 år? Først og fremst vil jeg gjøre det best mulig med Nærbø. Så lenge jeg har både kompisene mine her og vi gjør det bra i håndballen så vil jeg gjerne være her. Det hadde selvfølgelig vært kult å være en profesjonell håndballspiller, men det er jo ingenting som hadde vært kulere en å oppnå mest mulig med Nærbø.

DETTE SIER REIME & LODE OM HALVOR-ELIAS NÆRLAND

Vi valgte Halvor fordi vi vet han har jobbet hardt og lenge for å blir så god som han er.
Han er en ung mann med gode holdninger som jobber iherdig hver dag.
Akkurat som vi i Reime & Lode gjør.

Åsulv Salte, daglig leder på Reime & Lode.