Navn: Tord Haugseng

Alder: 19 år

Tord flyttet på seg siste halvdel av sesongen i fjor og dermed ikke var med på opprykksfesten. Heldigvis kom han tilbake fra Sandnes før årets sesongen og har hevdet sin plass på banen – både som solid forsvarsspiller sammen med sin bror Rassin og som hardtskytende bakspiller som kan gjøre livet surt for de fleste keepere i eliteserien.

Hva betyr Nærbø for deg?Det er her jeg har vokst opp, og det er her jeg har utviklet meg til å bli den spilleren jeg er i dag. Etter den halve sesongen på Sandnes i fjorårets sesong var det godt å vise at jeg fortjener plassen på laget da jeg kom tilbake.

Hva er målet for resten av sesongen slik det ser ut nå? Jeg vet at det offisielle svaret er å holde seg i Eliteserien. Selv har jeg aldri lagt skjul på at jeg synes at vi allerede før sesongen skulle hatt et mål om sluttspillplass. Det spesielle med årets serie er hvor jevnt det er og at alle kan slå alle – normalt skulle vi og Runar ligget soleklart i bånn som nyopprykkede lag. At vi i stedet  pr. dags dato ligger over streken og andre lag som andre år har ligget høyt oppe er under oss sier noe om hvor jevnt dette blir mot slutten.

Foto: Olaf Nagelhus/Woldcam

Hvordan balanserer du utdanning og toppidrett? Det går greit, men jeg kjenner det er litt tyngre å gå på jobb kontra å gå på skole og trene så mye som vi gjør.  Jeg er heldig som kan organisere dagene på en måte som gjør at jeg kan bruke ekstra timer på trening og i styrkerommet. Det krever planlegging og viljestyrke,  jeg tror det kan være vanskelig for de som står utenfor miljøet å forstå hvor mye trening som må legges til grunn hvis du har et ønske om å nå langt.

Hvilke råd har du til yngre spillere som vil satse? Tren mye og riktig. Hold dere borte fra alkohol og gruppepress for å drikke, særlig i ung alder. Prioriter treningene – vil du bli god må du legge ned jobben for å få det rette grunnlaget til å bli det.

Hvilket forhold har du til at dere er forbilder for unge spillere? Jeg synes det er kult at yngre spillere ser opp til oss, jeg liker det. Jeg tror vi har en spesiell status hos unge spillere på Jæren sammenlignet med eliteseriespillere fra større steder.  Det er spesielt at vi er så mange lokale spillere som har vokst opp sammen. Vi prøver å være gode forbilder både gjennom oppførsel og kommunikasjon. Vi ønsker å vise at vi tar vare på idrettsanlegget vårt, roter du får du beskjed om å rydde opp. Det gjelder for aldersbestemte lag og det gjelder for oss. Vi har indre justis på laget gjennom et botsystem – det skal koste å slenge fra seg søppel i stedet for å kaste det i søppelbøtta.

Har du kun spilt håndball eller har du vært innom andre idretter? Jeg har skatet på høyt nivå, vært på kretslaget i ishockey og  fotball + drevet med svømming når jeg var yngre.  Det stod mellom håndball og fotball – valget ble håndball fordi det var det jeg likte best.

Hvor viktig er sosiale medier for deg? Jeg vil ikke si at sosiale medier er så veldig viktig for meg, men når jeg skal slappe av hjemme bruker jeg heller tiden på å surfe på nettet enn å sette meg og se fjernsyn. Jeg synes det er gøy, men er slett ikke avhengig.

Har du forståelse på hjemmebane for tiden du må legge ned på trening for å nå målene dine? Jeg tror det er vanskelig å sette seg inn i hvor mye tid jeg må bruke og hvor mye jeg må nedprioritere for å nå målene mine. Familien min har alle drevet med idrett så de har nok bedre innsikt  enn for eksempel arbeidskollegaer.  Mye og rett trening, nok søvn og riktig mat er alle faktorer som har betydning – det kan være vanskelig å forstå for de som ikke er i miljøet.

Foto: Solveig Jåstad

Føler du press for å prestere på banen? Forventningen om at jeg skal prestere på samme nivå hver kamp er press som både blir lagt på meg av andre og som jeg legger på meg selv –bommer jeg mye en kamp kjenner jeg på at forventingene ikke blir møtt. Da er det ekstra deilig å treffe i neste kamp.

Hva betyr publikummet i Nye Loen for deg? Nye Loen har en unik atmosfære,  andre haller i Norge er ikke i nærheten. Det er noe med den intime atmosfæren som gjør at lyden blir intens og høyere enn haller som kanskje har mer publikum. Den lyden bærer oss frem og gir oss lyst å prestere enda bedre.

Hva er ditt beste håndball-minne? Å komme tilbake fra Sandnes og bevise at jeg holder nivået som en del av Nærbølaget har vært viktig for meg. Jeg satte meg noen mål foran årets cupfinale med G20,  blant annet å bli toppscorer og banens beste. Det er kult å nå målene en setter seg og jeg har aldri lagt skjul på at jeg har ambisjoner om å nå så langt jeg kan.

Hvor er du om 5 år? Jeg har et ønske og et mål om å reise ut for å spille, da tenker jeg særlig på utlandet. Jeg har lyst til å se hvor god jeg kan bli.  Det må være lov å si at en har høye ambisjoner og vil bli best mulig.

DETTE SIER JÆREN SPORTSSENTER OM TORD HAUGSENG

Valget var enkelt da vi ble forespurt om spiller og vi setter utrolig pris på valget . Tord er en spiller vi kjenner fra treningssenteret vårt og er ofte å treffe på trening her hos oss. Han er en ung og fremadstormende spiller og en målbevisst ung mann som vet hva han vil. Tord er utadvendt, positiv, absolutt ikke redd for å gå mot strømmen og å stå for det han har tror på! Jæren Sportssenter er stolt sponsor !

Mette S. Våland, Jæren Sportssenter