Navn: Theodor Svensgård

Alder: 20 år

Jobb: Jobber litt hos Risa as og Haugseng

Hjemmeklubb: IL Holeværingen

Theodor kom til Nærbø rett før sesongstart i høst for å løse utfordringen etter Jone Sele Holmebakkens kneskade . Hønefossingen, som kom til Storfjoset fra 1.divisjonslaget St. Halvard, har funnet seg godt til rette i blått og hvitt. Han er ikke helt komfortabel med våronnlukta ennå, men ellers trives han godt under Jærens høye himmel. Som så mange andre på laget er Theodor født i 1998 og har truffet de lokale 98-modellene  flere ganger på motsatt banehalvdel gjennom årene. Nettopp derfor tok det han ikke så lang tid å bestemme seg for å slutte seg til Nærbøtroppen når spørsmålet om overgang kom høsten 2018.

Foto: Olaf Nagelhus/Woldcam

Hva betyr Nærbø for deg? Hva jeg tenker når jeg hører Nærbø? Gård og lukt av sau! Neida – jeg tenker håndball, det er det jeg har forbundet Nærbø med opp gjennom årene. Jeg har spilt mot laget gjennom hele min karriere, derfor visste jeg også godt hva de stod for. Et stort engasjement og en solid treningskultur gjorde det lett å si ja når forespørselen fra Rune kom. Det var jo også en gulrot å få spille i eliteserien, jeg skal ikke legge skjul på det. Jeg kommer opprinnelig fra et lite sted,  sånn sett er det ikke en stor overgang å flytte til Jæren. Det finns jo klare forskjeller, men jeg trives godt her. Jeg har fått gode venner på laget, vi har blitt en kompisgjeng med masse humor som trives godt sammen.

Hva er målet for resten av sesongen slik det ser ut nå? Jeg synes det er tull å endre mål underveis. Mål er noe man setter seg i forkant av en oppgave – det skal ikke endres i løpet av gjennomføringen, men vurderes i etterkant. Målet vi satte før seriestart var å holde oss – det målet står fast. Så kan vi prate om hva vi ønsker oss og da kan vi begynne å nevne sluttspillplass. Selvfølgelig hadde det vært stas, men målet står fast – beholde plassen.

I starten av sesongen gikk det litt trått og det ble stort fokus på når vi skulle ta de første poengene. Skuldrene var på vei oppover og det kunne blitt en mental greie. Så kom Runarkampen hjemme som en forløsning,  jeg mener vi knakk en kode der som vi har dratt nytte av gjennom resten av sesongen.  Jeg synes vi har god dekning på de fleste plasser som gjør at vi kan spille på flere strenger hvis noen sliter i løpet av en kamp.

Hvordan balanserer du utdanning og toppidrett? Jeg har valgt å prioritere håndballen etter ferdig grunnskole. Skole kan jeg ta igjen etter hvert, håndballen kan jeg kun drive med på toppnivå nå og noen år fremover. Jeg skal utdanne meg videre, men det er ikke noe jeg stresser med pr dags dato.

Hva vil du anbefale unge spiller som ønsker å satse? Det jeg føler er viktig for unge som har lyst å satse er å finne en god treningskultur. Sånn sett har unge håndballspillere på Nærbø de beste forbildene blant spillerne på elitelaget. De har satt en god standard for hva som må legges ned av arbeid for å nå toppen. Fokuser på hvorfor du synes håndball er gøy og legg lista videre derfra.

Hvilket forhold har du til at dere er forbilder for unge spillere? Jeg har ikke tenkt så mye over at jeg er et forbilde. På en måte har 98-gjengen fra Nærbø levd med å være forbilder i mange år allerede ut fra arbeidet de har lagt ned, kulturen de har skapt og resultatene det har gitt.  Jeg synes vi er imøtekommende mot alle i hallen, både de vi møter i gangene og de som er innom og ser på treningene. Noen ganger får også de yngre spillerne være med å bidra. Jeg tenker at å bruke normal folkeskikk er en god leveregel– det gjelder både i møtet med mennesker og i forhold til det å ta vare på anlegget i Loen. Vi er voksne folk som må stå til ansvar for de valgene vi tar.  Bot-systemet vi har på laget hjelper selvfølgelig også til med å sikre at vi opprettholder orden og ryddighet.

Foto: Solveig Jåstad

Har du kun spilt håndball eller har du vært innom andre idretter? Jeg har spilt fotball også. Rundt 10. klasse skiftet jeg klubb fra Holeværingen til Konnerud og tok et bevisst valg å satse på håndballen.

Har du hatt noen spesielle utfordringer-noe du har måttet jobbe spesielt med? Nei, jeg har et avslappet forhold til det.  Ta høyde f.eks – jeg tenker ikke det er en begrensning eller utfordring. Du jobber ut fra de forutsetningene du har – det er ikke vits å bekymre seg eller stresse over ting du ikke kan gjøre noe med.

Hvor viktig er sosiale medier for deg? Ikke viktig – jeg bruker det som alle andre tenker jeg.

Hva betyr publikummet i Nye Loen for deg? Mye – det er ekstremt gøy å spille foran mange folk på tribunen. Nye Loen er et av de beste stedene å spille med mye lyd og liv på tribunen, det gir oss en ekstra god følelse å prestere bra foran hjemmepublikummet. Jeg mener publikumstallene generelt i herrehåndballen er på vei oppover, der har nok landslaget sin suksess de siste årene hjulpet til.

Hva er ditt beste håndball-minne? Jeg er veldig lite sentimental på sånne ting – jeg legger verken dårlige eller gode opplevelser på meg. Jeg opplever ting der og da, så går jeg videre. Hvis jeg velger jeg ut disse  – RødspetteCup med Konnerud, landslangsdebuten og seieren over Runar som ga de første poengene i eliteserien.

Hvor er du om 5 år? Det vet jeg ikke, som sagt liker jeg best å leve i nåtid og tar et år av gangen. Jeg koser meg der jeg er nå og er fornøyd med det. Hvordan livet er om 5 år bruker jeg ikke energi på.

DETTE SIER LARS GAUTE SPORT OM THEODOR SVENSGÅRD

Vi valgte Theodor Svensgård fordi han har pågangsmot, tør å satse og har en fightervilje som sprer glede til ansatte og tilskuerne. Forresten legg til at han er en sabla kjekk gutt.

Lars Gaute, Lars Gaute Sport